Kuruluşundan bu yana tasarım ve mimarlığı odağına alan çalışmalar yapan VitrA, kimi zaman değerli projelere destek vererek, kimi zamansa kendi projelerini oluşturarak, tasarım ve mimarlık kültürlerinin gelişimi konusunda aktif bir rol üstleniyor. VitrA’nın sektör profesyonelleriyle diyalog kurmasını ve ilişkilerini güçlendirmesini de sağlayan çalışmalarının arasında en güncel olanı, İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü RIBA’nın iş birliğiyle İngiltere’de düzenlenen mimar sohbetleri. RIBA + VitrA ile Mimar Sohbetleri, Enstitü'nün YouTube kanalından da canlı izlenebiliyor. VitrA’nın uluslararası desteklerinden bir diğeri ise mimarlık bienali… VitrA, ülkemizin ilk kez kalıcı bir sergi mekanına kavuştuğu 2014 yılından bu yana, Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’ndeki Türkiye Pavyonu’nun destekçileri arasında yer alıyor.
VitrA’nın mimarlık ve tasarım ekseninde uzun yıllardır devam eden çalışmalarının bir yansıması olarak 2013’te doğan VBenzeri.com; mimarlık, iç mekan ve tasarıma dair konuları özgün bir anlatımla sunuyor. Çok sesli ve güncel içerik üretirken, yaratıcı disiplinlere ilham veren bir kaynak olarak yoluna devam ediyor. VitrA’nın çalışmalarını daha geniş kitlelere ulaştırma hedefiyle sanal ortamda başlayan bu yolculuğun markası VBenzeri, bir etkinlik mekanı ve çeşitli etkinliklerle kapsama alanını her geçen gün genişletiyor.
VitrA'nın katkılarıyla hazırlanan VBenzeri, yayın hayatına başladığı 2013 yılından bu yana mimarlık, iç mekan ve tasarıma dair konuları özgün bir anlatımla sunuyor. Çok sesli ve güncel içerik üretirken yaratıcı disiplinlere ilham veren bir kaynak olarak yoluna devam ediyor.
VitrA'nın Nişantaşı Mağazası’nın 7. katında 20 Haziran 2019’da hizmete giren VBenzeri Mekan, mimarlık ve tasarım dünyasını farklı aktiviteler ve çalışma pratikleri bünyesinde bir araya getiren sosyal, özgür ve yaratıcı bir etkinlik mekanı. Yalnız VitrA’nın düzenlediği değil, mimarlık ekosisteminde planlanan etkinlikleri de kucaklıyor.
VitrA, VBenzeri Kampüs projesiyle üniversitelere konuk oluyor. Mimarlık, iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı bölümlerinde okuyan öğrencileri buluşturan etkinlik, mimari projeleri iş birlikçi bir modele dönüştürerek inşaat sürecini kısaltmayı ve maliyetleri düşürmeyi sağlayan yeni nesil uygulamalara odaklanıyor. Mimarların konuşmacı olarak katıldığı programlarda, Yapı Bilgi Modellemesi’nin (Building Information Modelling - BIM) mimarlık alanındaki kullanımı projeler üzerinden örneklendirilerek anlatılıyor. Etkinlik, Mayıs 2020’den itibaren online olarak gerçekleştiriliyor.
VitrA, V+fazlası adını verdiği etkinlik dizisiyle, mimarlıkta alışılagelmiş içeriklerden daha fazlasını sunan bir çalışmayı hayata geçirmeyi hedefledi. VitrA markasının DNA’sını oluşturan tasarım, inovasyon ve sürdürülebilirlik alanlarında ilham veren yenilikçi bir yaklaşım öneren V+fazlası, 2017-18 döneminde Ankara, İzmir, Antalya ve İstanbul’da gerçekleştirildi. Mayıs 2020 itibarıyla VBenzeri Buluşmalar adını alan etkinlik online olarak gerçekleştiriliyor ve VBenzeri Blog’un YouTube hesabından canlı yayınlanıyor.
Kentlerin ihtiyaç, beklenti ve hayallerine odaklanan tartışma dizisi VitrA ile Kentin Hayalleri, 2016 yılında başladı. Kent ve mimarlık arakesitinde hazırlanan programın ilk yılında İzmir, Adana, Ankara, Kayseri ve Antalya’da paneller düzenlendi.
VitrA, Türk Serbest Mimarlar Derneği ile birlikte, 2011-2016 yılı arasında VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi adlı projeyi hayata geçirdi. Farklı yapı türlerini eksen alarak, Türkiye çağdaş mimarlık ortamını belgelemeyi, tartışmayı ve yeni çalışmalar için zemin oluşturmayı hedefleyen proje kapsamında, 2000 sonrasında Türkiye’de hayata geçirilen mimari yaklaşımlar tipolojiler üzerinden aktarıldı. Her yıl bir yapı tipi belirlenerek, 50 projelik seçkiye yer veren bir kitap yayımlandı. Ayrıca, yapı tipi ya da etrafındaki kavramlara dokunan içerikte bir sergi hazırlandı. Panel, film gösterimi, gezi gibi etkinliklerle zenginleştirilerek yıla yayılan proje, mimarlıkla ilgili üretim yapılmasına olanak tanıyan bir platform oluşturdu.
VitrA, geleceğin mimarlarının çağdaş bilgilerle donatılmasına zemin hazırlamak amacıyla, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı’na 2007 yılından bu yana destek veriyor. Programın zorunlu derslerinden “Dünya Kentleri”nde öğrenciler, mimarlığı metropoller içinde keşfediyor; dünyada gündem oluşturmuş kentleri, modern mimarlık dağarcığına kattıkları değer açısından irdeliyor. Akademik takvim boyunca seçilen şehir ve mimarisiyle ilgili seminerler yapılıyor, yıl sonunda ise VitrA’nın desteğiyle araştırma ve keşif hedefli bir gezi düzenleniyor. Ders kapsamında derlenen tüm malzemeler; sergi, panel, kitap gibi araçlarla daha geniş kitlelerle paylaşılıyor. Proje kapsamında bugüne kadar Viyana, Şikago, Londra, Amsterdam, Barselona, Hamburg, Berlin, Paris ve Venedik olmak üzere 9 kent ele alındı.
VitrA, ülkemizin ilk kez kalıcı bir sergi mekanına kavuştuğu 2014 yılından bu yana Venedik Bienali kapsamında düzenlenen Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde yer alan Türkiye Pavyonu’nun destekçileri arasında yer alıyor.
VitrA, RIBA (İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü) iş birliğiyle Eylül 2018-2020 döneminde İngiltere’de mimar sohbetleri düzenliyor. Uluslararası mimarlık camiasının öncü isimleriyle çağdaş meslektaşlarının ağırlandığı RIBA + VitrA ile Mimar Sohbetleri adlı konuşma dizisi kapsamında, çağdaş mimarinin en iyi örnekleri üzerinden son gelişmeler paylaşılıyor.